2024.04.19.
dvdX Forum
     








Szavazás
Miböl szeretnél többet a honlapon?
 
Hang rippelése Graphedit-el Nyomtatás Email
Olvasóink értékelése: / 2
ElégtelenKitűnő 
Írta: dvdX   
2006.05.21.
Hang rippelése Graphedit-el

A Graphedit messze a legjobb módja a DVD hangjának rippeléséhez. A hang minösége tökéletes, normalizálásra (a hangerö növelésére) nincs szükség, 10-szer gyorsabb, mint az Ac3Dec, kép-hang szinkronizációs probláma pedig szinte soha nincs. Mint mindig, a DVD-röl a Vob file-oknak kikódolva a merevlemezen kell lenniük (Smartrip), máskülönben a Graphedit nem tudja öket olvasni.

Szerezd be a következöket:

Graphedit Build 011008
Ligos Mpeg-2 Filter
WinDVD Audio Filter
I-Media Multiple Audio Filter
RegDrop

A Graphedit-et tegyük el valamelyik könyvtárba, majd regisztráltassuk a szüröket a Regdrop segítségével. Egyszerüen húzzuk az .ax file-okat a Regdrop ikonja fölé és már meg is vagyunk.

A szüröket a Dos-parancssorból is regisztráltathatjuk a Regsvr32 parancs segítségével (regsvr32 c:\elérési út\file-név.ax).

Az összes következö szüröt regisztráltassuk:

Wavedest.ax
Dump.ax
Mpeg2Decoder.ax
Iviaudio.ax

LISTAFILE KÉSZÍTÉSE

A listafile készítésének módja megegyezik az Mpeg2avi müködéséröl szóló ismertetöben fogaltakkal, ill. a Smartrip által készített listafile (valami.lst) itt is használható.

A HANG RIPPELÉSE

A Graphedit használata kezdök számára elég nehéz, mivel alig nyújt segítséget. Alapvetöen minden Windows media file-nak codec-re van szüksége a lejátszáshoz; ezért kellett a DivX codec-et is felinstallálnunk. A Graphedit segítségével az egyik codec kimenetét ráköthetjük egy másik codec bemenetére. Minden codec-et egy-egy négyzet jelképez, ezeket vonalakkal köthetjük össze. A Vob file és a "File Writer" négyzet között a megfelelö codec-ek megfelelö sorrendjével lemezre írhatjuk a WAV formátumú audiót.

Nyissuk meg a Graphedit-et. A Graph menüböl válasszuk az Insert filters pontot, és a következö ablak ugrik elö. Minden szükséges szürö a Directshow Filters alatt található, ezek képesek audio és video lejátszására is.

Elöször a 'I-Media Multiple MPEG2 Source' helyezzük be, ami rá fog kérdezni a listafile helyére. Válasszuk ki a listafile-t és nyomjunk  Open-t. Ekkor az alábbi képen a bal felsö sarokban levö négyzet jelenik meg. Ha csak egy Vob file-unk van, használhatjuk a 'File Source (Async.)'-et is a listafile helyett.

A kimeneti file-t és annak helyét a 'File Writer' szürö behelyezésénél adhatjuk meg. Itt is egy ablak ugrik elö és kéri a könyvtár, valamint a file nevét. Az alábbi képen ez a C:\rip\output.wav:

Ezek után helyezzük be a többi szükséges szüröt is, úgy mint az 'MPEG-2 Splitter' (vagy a 'Ligos Mpeg Splitter', nekem ez az utóbbi vált be), 'WAV Dest', és a 'InterVideo Audio Decoder'. Végül kössük össze (egérrel húzzuk át) a be- és kimeneteket a fenti ábra szerint, azaz az 'Mpeg2 Source', 'Mpeg Splitter', 'InterVideo Audio Decoder', 'WAV Dest', 'File Writer' sorrendben.

Vegyük észre a vörössel bekarikázott AC3-csatornákat. Ezek különbözö audio-csatornákat jelképeznek (az angol mellett pl. a német vagy francia nyelvet). Általában az angol az elsö, de ha a Divx film alatt másik csatornát akarunk hallani, azt itt lehet kiválasztani.
Ha a WinDVD-t sztereóra szeretnénk állítani, csak jobb click az InterVideo ablakra, majd válasszuk ki a Properties-t (de bejelölhetjük a Dolby Surround-ot is):
Ha készen vagyunk a beállításokkal, nyomjuk le a Play gombot (jobbra nyíl), és várjuk ki, amíg a Wav elkészül. Ez akár 1-2 GB nagyságú is lehet, ezért elözöleg ellenörizzük, hogy van-e elég szabad hely. A Graphedit-et sok más módon is fel lehet használni az audio, de akár a video rippelésére is, de ez a legáltalánosabb és leghatékonyabb mód, amit ismerek.

GRAPHEDIT TRÜKKÖK

Megjegyzés: Az alábbiak csak érdekességképpen vannak feltüntetve, müködésükre nincs garancia. A különbözö négyzetek összekötése bonyolult is lehet.

AC3 HANG RIPPELÉSE A DVD-RöL

Most hogy már értjük, hogy a Graphedit hogyan müködik, sok más dolgot egyszerübb lesz megérteni. Például azt, hogy hogyan rippeljünk AC3-hangot.

Elöször helyezzük be a 'File Source (Async.)'-t, és adjuk me a Vob file helyét. A következö a 'Mpeg-2 Splitter'. Végül helyezzük be a 'Dump'-ot, és válasszuk ki, hogy hova akarjuk menteni az AC3 hangot. Nevezzük valami.ac3-nak. Ezután nyomjuk le a Play gombot, és várjunk.


VIDEO RIPPELÉSE DVD-RöL

Ugyanaz, mint az elöbb, csak itt nem az 'Mpeg Splitter' AC3 kimenetét, hanem a Video kimenetet kötjük a 'Dump' bemenetére. A kimeneti file neve valami.mpv legyen (.mpv az Mpeg-2 kiterjesztése).

HANG TÖMÖRÍTÉSE GRAPHEDIT-EL

Hasznos lehet ha tudjuk, hogy a Graphedit, ill. a 'Wav Dest' és a 'File Writer' szürök segítségével a legtöbb audio-formátumba tudunk tömöríteni. Ez akkor lehet hasznos, ha kevés szabad helyünk van. Például ha AC3 hangot akarunk kitömöríteni, de az PCM-ként túl nagy, átkonvertálhatjuk MP3-ba. Ehez a következö szürök szükségesek:

Majd az 'Audio Compressors' szekcióból válasszuk ki az 'MPEG Layer-3'-at:

A 'File Source (Async)' számára válasszuk ki a hang forrását egy Wav vagy Avi file formájában, majd húzzuk át az 'MPEG Layer 3' bemenetére.

Két újabb szürö jelent meg, a 'Wave Parser' és a 'ACM Wrapper'.

Kössük össze az összekötendöüket, nyomjuk meg a Play-t, az eredmény pedig egy MP3 lesz. Csakhogy ez nek az ideális módja az MP3-készítésnek. Alig van lehetöség a beavatkozásra. Alapértelmezésben az elsö (320 Kbit/s) értékre áll be, az MP3 pedig csak a standard mintavételezési frekvenciákkal készíthetö.

MP3 AC3-BÓL

Az egyetlen különbség az elözöhöz képest, hogy itt az 'InterVideo' végzi a "WavParsing"-ot (Wav elemzés). A konverzió sikere érdekében állítsuk sztereóra (jobb klikk, Properties).

A VIDEO ÉS AZ AUDIO KIMÁSOLÁSA MPEG-1 FILE-BÓL

A Graphedit-el nem csak DVD-röl, de más formátumokból, pl. Mpeg-1-böl is ki lehet másolni a videót és a hangot.

A VIDEO ÉS AZ AUDIO KIMÁSOLÁSA MPEG-1 FILE-BÓL

A Graphedit-el nem csak DVD-röl, de más formátumokból, pl. Mpeg-1-böl is ki lehet másolni a videót és a hangot.

Ez is elég egyszerü. A bemenetet a  'File Source (Async.)'-nél adjuk meg. A video és az audio szétválasztása az 'MPEG-I Stream Splitter'-el történik. A 'Dump' szüröt kétszer használjuk: egyszer az audio.mpa, egyszer a video.mpv mentésénél.
Ezek csak a Graphedit leghasznosabb tulajdonságai voltak, de sokminden másra is használható.
DVD to, ac3, mp3, wav
 
< Előző   Következő >

JVC Samsung Sony Toshiba Vestel LG Acer Panasonic Philips 3D szemüveg
Támogasd PayPal-en dvdx.hu honlapot

Írd be az összeget:



Támogasd a fejlesztéseket, hogy hatékonyabb, és jobb legyen a dvdx.hu honlap.

Köszönjük! Részletekért kattints IDE!



Ma 2024. 4. 19, péntek, Emma napja van.
Holnap Konrád, Tivadar napja lesz.
Legújabb letöltések
Jun.08
Downloads
FileClone2go Free Video Converter 1.3.8
May.28
Downloads
FileSony Vegas Pro 8.0c HUI
Mar.12
Downloads
FileSony Vegas Pro 8.0a HUI
Dec.12
Downloads
FileDVD Shrink v3.2.0.15 hu portable
Aug.15
Downloads
FileWinamp v5.541
Legtöbbet letöltött fájlok
Jan.07
Downloads
File iconDVD Shrink 3.2 hu
36268
Mar.06
Downloads
File iconFree 3GP Video Converter 2.4.5.1 hu
33130
May.08
Downloads
File iconDivxToDVD 0.5.2b
30989
Mar.12
Downloads
File iconSony Vegas Pro 8.0a HUI
29611
Apr.06
Downloads
File iconVegas 7.0 HUI
21906
Legtöbbet nézett leírások
dvdX Fórum Belépés
Felhasználónév

Jelszó

(C) 2007 dvdX Tippek-Tükkök - Minden jog fenntartva!   HonlaptĂ©rkĂ©p Lap tetejĂ©re
Impresszum Kapcsolat Jogi Állásfoglalás Impresszum