2024.03.29.
dvdX Forum
     
Fömenü arrow Program leírások arrow DVD alapok arrow Hogyan teheted a DVD-ROM-od régiómentessé








Szavazás
Miböl szeretnél többet a honlapon?
 
Hogyan teheted a DVD-ROM-od régiómentessé Nyomtatás Email
Olvasóink értékelése: / 12
ElégtelenKitűnő 
Írta: dvdX   
2006.05.22.
Hogyan teheted a DVD-ROM-od régiómentessé

Habár ez nem közvetlenül DVD rippeléssel kapcsolatos, mégis olyan dolog, amely sok embert érdekel. Ahhoz hogy egy DVD meghajtót gyártsanak, a meghajtónak engedélyt kell szerezni a DVD CCA-tó ( Másolás Ellenorzo Egyesület). Az engedélyadás szabályzata leszögezi, hogy minden meghajtónak bizonyos szerkezeteket támogatnia kell, például a CSSt és a régió kódot. Ez utóbbi csak a 2000 januárja óta gyártott DVD-ROMokon vált kötelezové. Azóta minden meghajtónak hardwares régió kódot kell tartalmazni, amit a felhasználó ötször változtathat meg ., aztán visszaküldheti a gyártóhoz, aki még 4szer lenullázhatja a számlálót. 2000 januárja elott a legtöbb meghajtó nem rendelkezett régió védelemmel és nagyon könnyu kicselezni a szoftveres DVD lejátszó alapú régiókód védelmet, egy jól ismert programmal a DVD Genie-vel .Ezt a régiómentes állapotot RPC-1-nek hívták. A nem kódfüggetlen DVD-ROM az RPC-2.

A Pioneer és a Matsushita (ok készítenek a Creative PC DVD kitekhez meghajtót) voltak, akik eloször bevezették a hardveres régió védelmet. De egy ido után néhány rendes ember megtalálta a módját, hogy kicselezzék. Azzal érveltek, hogy becsapták oket, amikor védett DVD-ROMot vettek mivel sehol nincs leírva, hogy megbénított meghajtót kapnak, amivel nem játszhatnak le minden filmet, és igazuk is volt. Valóban érdekes lenne megnézni mi történne, ha valaki beperelné a DVD CCA-t , amiért megszegték a WTO kereskedelmi egyezményeket – mivel a régiókód azért van, hogy szigorítsa a globális kereskedelmet.

A megoldás arra, hogy régiómentesítsd a meghajtót, egy másik firmware betöltése, amely kitilja a régió kód védelmét. Egy új firmware betöltése nem a legveszélyesebb feladat, minden probléma nélkül végrehajtható, ha megtartod a megfelelo elovigyázatosságot. Mégis azt tudnod kell, hogy a garancia érvénytelenné válik, ha ügyködsz a meghajtóval. Én magam tucatnyi BIOS frissítést, router firmeware frissítést és DVD-ROM firmware frissítést végeztem és még sosem találkoztam komoly problémával. De ne engem okolj, ha valamid tönkremegy, én figyelmeztettelek.

Kinek van szüksége új firmware-re ?

Alapból annak, akinek kell. Ha Amerikában vagy Kanadában laksz (1-es régió) akkor nem valószínu, hogy szükséged lesz arra, hogy más régió DVDid lejátszd, hacsaknem olyan ritka DVDt akarsz megnézni, ami csak Európában van: például a Buffy lemezek, vagy a Jóbarátok 6 évadja. Ha nem az elso régióban laksz és nem beszélsz angolul vagy más nyelven akarod nézni a filmet, akkor sincs szükséged arra, hogy új firmwaret tegyél a DVDbe , hiszen a saját régiódban is megjelennek filmek a saját nyelveden. De he te, úgy ahogy én szereted hamarabb megkapni a filmeket, több extrával, és természetesen angolul akkor itt az ideje a firmware frissítésnek.

A folyamat

Eloször is látogass el a firmware stiteok anyjához és nézzd meg hogy létezik-e frissített firmware a te DVD meghajtódhoz. Ha nem vagy biztos a meghajtótípusodban , javaslom eloször futtasd le a driveinfot -t. Ha ASPI hibát kapnál, föl kell telepítened a forceaspi -t. Tömörítsd ki a forceaspi filet , majd azutón futtasd le az instaspi .bat-ot . A csomag részletes utasításokat is tartalmaz, amit most nem másolok be ide, de meg kellene nézned. A forceaspi installálása után újra kell indítani a gépet. A Driveinfo megmutatja milyen DVD meghajtód van, és azt is, hogy milyen a jelenlegi Firmware ami rajta van, valamint még azt is, hogy régiófüggetlen-e . Ha a driveinfo azt mondja, hogy régiófüggetlen , akkor természetesen semmit nem kell tenned.

Ahogy láthatod ez a 8x/24x notebook meghajtó egy Toshiba SD-C2402 és sok fajta firmware található hozzá. A meghajtón jelenleg az 1015ös van fenn, tehát ezt a függetlenítettet kell letöltened, és nem másik fajtát! Ez a lépés nagyon kritikus .. 2x 3x is nézd meg inkább hogy biztos jót szedsz le, különben lehet, hogy a flashelés után nem fog muködni a meghajtó( és sajnos van olyan flash program ami engedi hogy rossz firmwaret tölts rá).

Miután letöltötted a megfelelo firmwaret készítened kell egy dos /win9x-es bootlemezt . Erre a muveletre én egyszeruen fogtam a w98 telepítolemezét. Le is formázhatsz 1 lemezt, úgy hogy elotte bejelölöd, hogy másolja fel a rendszerfileokat is, és lesz egy muködo bootlemezed . Másold fel a flashelo programot. A Toshiba esetében ezt resetcnt .exe-nek hívják és kell még a 1015f .hex file . Indítsd újra a PCt és állítsd át a boot sorrendet, ha szükséges, azért, hogy a pc a lemezrol bootoljon . Termésetesen boot cd-t is csinálhatsz vagy ahogy nekem lehet egy boot-zip lemezed, de a floppy a legkézenfekvobb megoldás ( hacsak neked úgy mint nekem nincs már floppy meghajtóm) .

Mivel minden BIOS másképp néz ki, nem tudom megmondani pontosan hol állíthatod át a boot sorrendet. Kérlek nézzd meg a kézikönyvben. Ne állíts át semmit a BIOSban hacsak biztos vagy benne, hogy tudod, mit csinálsz .

Az újraindítás után indítsd el a flash programot. A mi példánkban azt kell beütni, hogy “" resetcnt 1015f .hex ", ekkor a program megkeresi a DVD-ROMot és megkérdezi, hogy akarod-e flashelni . Üssd be, hogy igen( yes ), és várj amíg a program végez, majd indítsd újra a gépet.

Miután visszatérsz a windowsba indítsd el a driveinfot mégegyszer.

Ha minden úgy történt, ahogy kell, akkor ezt kell kapnod.

Zárszó

Mielott DVD-ROMot vásárolsz gyozodj meg róla, hogy RPC-1 firmwareos , ha szeretnél a saját régiódon kívülrol érkezett DVDket nézni. És gyozodj meg arról is, hogy a megfelelo flashet töltöd a meghajtóra.

 

 
< Előző   Következő >

JVC Samsung Sony Toshiba Vestel LG Acer Panasonic Philips 3D szemüveg
Támogasd PayPal-en dvdx.hu honlapot

Írd be az összeget:



Támogasd a fejlesztéseket, hogy hatékonyabb, és jobb legyen a dvdx.hu honlap.

Köszönjük! Részletekért kattints IDE!



Ma 2024. 3. 29, péntek, Auguszta napja van.
Holnap Zalán napja lesz.
Legújabb letöltések
Jun.08
Downloads
FileClone2go Free Video Converter 1.3.8
May.28
Downloads
FileSony Vegas Pro 8.0c HUI
Mar.12
Downloads
FileSony Vegas Pro 8.0a HUI
Dec.12
Downloads
FileDVD Shrink v3.2.0.15 hu portable
Aug.15
Downloads
FileWinamp v5.541
Legtöbbet letöltött fájlok
Jan.07
Downloads
File iconDVD Shrink 3.2 hu
36268
Mar.06
Downloads
File iconFree 3GP Video Converter 2.4.5.1 hu
33129
May.08
Downloads
File iconDivxToDVD 0.5.2b
30989
Mar.12
Downloads
File iconSony Vegas Pro 8.0a HUI
29611
Apr.06
Downloads
File iconVegas 7.0 HUI
21905
Legtöbbet nézett leírások
dvdX Fórum Belépés
Felhasználónév

Jelszó

(C) 2007 dvdX Tippek-Tükkök - Minden jog fenntartva!   HonlaptĂ©rkĂ©p Lap tetejĂ©re
Impresszum Kapcsolat Jogi Állásfoglalás Impresszum