2024.03.28.
dvdX Forum
     
Fömenü arrow Program leírások arrow DVD alapok arrow DVD alapok igazából








Szavazás
Miböl szeretnél többet a honlapon?
 
DVD alapok igazából Nyomtatás Email
Olvasóink értékelése: / 8
ElégtelenKitűnő 
Írta: dvdX   
2006.05.22.
DVD alapok igazából
 
A DVD (a Digital Video vagy Versatile Disc rövidítése) egy nagy kapacitású optikai tároló, amely leginkább mozgókép és jó minoségu hang, valamint adat tárolására használatos. Méreteit tekintve általában akkora, mint a CD, vagyis 120 mm átméroju. Ritka ugyan, de léteznek a Mini–CD-hez hasonlóan Mini–DVD lemezek, 80 mm-es átmérovel.
A DVD-k különböz? fajtái a következ?k:
DVD–Video (mozgóképek tárolására)
DVD–Audio (kizárólag hang tárolására)
DVD–ROM (adat, préselt)
DVD–RAM (adat, véletlen elérésu)
DVD-R és DVD-RW (adat; az R egyszer írható [recordable], az RW újraírható [rewritable])
DVD+R és DVD+RW (fenti kettohöz hasonló, azokkal rivalizáló formátum)
A +R/+RW, illetve -R/-RW formátumok egymással nem teljesen kompatibilisek, támogatottságuk kb. fele-fele arányban oszlik meg a piacon. Elorejelzések szerint a közeljövoben a legtöbb DVD-meghajtó képes lesz olvasni mind a +, mind a - formátumot, az írók egy jelentos része már 2003 közepén is támogatja mindkettot.
A CD-vel ellentétben, amin a hangot az adathoz képest teljesen eltéro módon tárolják, a DVD-k különbözo fajtái egységes, közös állományrendszert, az úgynevezett UDF-et használják. 
 

DVD–Video

A DVD–Video lemezek lejátszására szükség van – természetesen – egy erre alkalmas lejátszóra. Ez lehet asztali lejátszó, ami kinézetére leginkább egy videókazetta-lejátszóra hasonlít, de lehet számítógépbe épített meghajtó is. Általában ezek az eszközök nem képesek a lemezre írni.
A DVD-n kiadott filmek MPEG-2 videotömörítéssel, valamint Dolby Digital AC–3 hangtömörítéssel kerülnek a lemezekre, ez utóbbi rendszerint sokcsatornás változatban. A DVD filmek adatsebessége általában 3 és 10 Mbps között van, és jellemzoen a tartalomhoz alkalmazkodik.
A DVD–Video lemezeken található hanganyag tömörítése több különbözo módon is megengedett, szabványos: lehet PCM, DTS, MPEG vagy Dolby Digital AC–3. Az NTSC országokban a PCM és az AC–3 támogatása kötelezo a lejátszókban, a másik ketto opcionális. A PAl rendszeru országok eredetileg a PCM és MPEG kódolási eljárások mellett álltak ki, de a Philips legnagyobb sajnálatára nemzetközi nyomásnak engedve be kellett venniük az AC–3-at a lemezeken opcionális, a lejátszókban pedig kötelezo támogatásra.

Adatvédelem, Régiókódok

A DVD-n található filmek egy részét elláthatják régiókóddal is, ami azt határozza meg, hogy a világ mely részének készült a lemez. Ez teljesen független a védelmi kódolástól.
Egy forgalomban lévo DVD-lejátszó, a specifikáció szerint, csak olyan lemezt játszhat le, melyen be van állítva régiókód. A régiókódokkal a különbözo filmstúdiók meg tudják határozni, a világ mely részére mikor érjen el egy filmjük, ezzel természetesen a leheto legnagyobb hasznot húzni a vásárlókból.
Természetesen nem mindegyik DVD-lejátszó követi az utasításokat, van boven olyan, ami figyelmen kívül hagyja a régiókódot (ezeket „régiófüggetlen”, „régiómentes” lejátszókként szokták hívni, és általában az áruházak nem tudnak róla, hogy egy lejátszó régiófüggetlen-e vagy nem).

A régiók a következök:
0 : bárhol játszhatók
1 : Kanada , Amerikai Egyesült Államok és külterületei
2 : Európa , Grönland , Dél-Afrikai Köztársaság , Japán , Lesotho , Szváziföld , Egyiptom , Közel-Kelet
3 : Délkelet- Ázsia , Dél-Korea , Hong Kong , Indonézia , Fülöp-szigetek , Tajvan
4 : Ausztrália , Új-Zéland , Mexikó , Közép- és Dél- Amerika
5 : Oroszország és FÁK (volt szovjet tagállamok), Kelet-Európa, Indiai szubkontinens, Mongólia , Afrika nem említett részei
6 : Kínai Népköztársaság
7 : nem használt
8 : nemzetközi területek, például repülögépek, hajók stb
A 0-s régió valójában nem jelöl ki régiót, csupán azt jelenti, hogy bármely lejátszóban játszhatók.

RCE
Az RCE ( Regional Coding Enhancement ) eljárást néhány stúdió fejlesztette ki annak érdekében, hogy a régiófüggetlen lejátszók (amik figyelmen kívül hagyják a régiókódokat) ne legyenek képesek lejátszani egyes 1. régiós filmeket. Az elso ilyen film 2000 október 30-án jelent meg: A hazafi.
A gyárilag régiófüggetlen lejátszók egy része az RCE kódolást is figyelmen kívül hagyja, más részüket kézzel lehet beállítani a megfelelo régióra. A „házilag” átalakított lejátszók nagy része az RCE lemezek esetén hibaüzenetet küld, „hibás régió” vagy pedig egy színes világtérkép formájában.
Az utolsó információk alapján újonnan csak a Columbia/Tri-Star bocsájt ki ilyen kódolású lemezeket.
(A régió- és RCE-kódolt DVD lemezekrol pl. a www.dvdtalk.com/rce.html (DVD Talk fórumon, angolul) lehet olvasni.)

DVD–Audio, DVD adatlemezek

A DVD–ROM lemezek elore írtak, „házi” írásuk nem lehetséges, olvasásukhoz szükség van egy DVD–ROM-olvasóra. A lemezek körülbelül 4,7 GB adatot képesek tárolni egy rétegen; vannak többrétegu lemezek, ezek összesen körülbelül 8,5 GB adatot tartalmaznak.
A DVD–RAM egy kicsit kilóg a sorból, külön tárolója van, mely miatt természetesen már az olvasásához is másfajta eszköz kell, mint a többihez. Befogadóképessége 4,7 GB oldalanként, nevébol eredoen véletlen elérésu, többször írható.
A DVD-rögzítok 2000-ben kezdtek megjelenni Japánban, azóta közel az egész világon elérhetové váltak. Az írható lemezeknek több formátumuk létezik, ezek – mint a történelemben oly sokszor már – természetesen versengenek egymással. Lehetnek egy- vagy kétoldalasak.
A DVD-R és +R lemezeket egyszer lehet csak írni, míg a -RW és +RW lemezek többször írhatók. Olvasásuk lehetséges egy egyszeru, számítógép házába is építheto DVD-olvasóval, írásuk hasonlóképpen, ám itt ügyelni kell, hogy - vagy + a lemez, illetve a DVD-író. Tárolókapacitásuk 4,7 GB körül van oldalanként.
A DVD- lemezeket a DVD forum pártolja.
A DVD+ lemezeken nincs szükség „finalization”-re (ez még CD-írásból ismeros fogalom) ahhoz, hogy egy lejátszóban használhassuk oket. Léteztek Mini DVD+R lemezek (80 mm-esek), melyek kapacitása 1,5 GB körül van.
 
Üdv. dvdX 
 

Kiegészítés: Czpetike
 
A DVD+R/RW és -R/RW szabványok közötti különbség az adatelérés módjában nyilvánul meg. A DVD- elérése bentr?l kifelé haladva spirál alakban történik (soros elérés). A DVD+ szintén bentr?l kifelé haladva olvasható, azonban a DVD- szabvánnyal szemben nem spirál alakban, hanem sávonként sugár irányban történik (párhuzamos elérés). A Philips ezzel a megoldással egy hangyányi olvasási sebesség beli növekedést valósított meg a DVD- szabvánnyal szemben.
 
 Üdv. Peti
 
 
< Előző   Következő >

JVC Samsung Sony Toshiba Vestel LG Acer Panasonic Philips 3D szemüveg
Támogasd PayPal-en dvdx.hu honlapot

Írd be az összeget:



Támogasd a fejlesztéseket, hogy hatékonyabb, és jobb legyen a dvdx.hu honlap.

Köszönjük! Részletekért kattints IDE!



Ma 2024. 3. 28, csütörtök, Gedeon napja van.
Holnap Auguszta napja lesz.
Oldalainkat 1 vendég böngészi
Legújabb letöltések
Jun.08
Downloads
FileClone2go Free Video Converter 1.3.8
May.28
Downloads
FileSony Vegas Pro 8.0c HUI
Mar.12
Downloads
FileSony Vegas Pro 8.0a HUI
Dec.12
Downloads
FileDVD Shrink v3.2.0.15 hu portable
Aug.15
Downloads
FileWinamp v5.541
Legtöbbet letöltött fájlok
Jan.07
Downloads
File iconDVD Shrink 3.2 hu
36267
Mar.06
Downloads
File iconFree 3GP Video Converter 2.4.5.1 hu
33128
May.08
Downloads
File iconDivxToDVD 0.5.2b
30987
Mar.12
Downloads
File iconSony Vegas Pro 8.0a HUI
29611
Apr.06
Downloads
File iconVegas 7.0 HUI
21905
Legtöbbet nézett leírások
dvdX Fórum Belépés
Felhasználónév

Jelszó

(C) 2007 dvdX Tippek-Tükkök - Minden jog fenntartva!   HonlaptĂ©rkĂ©p Lap tetejĂ©re
Impresszum Kapcsolat Jogi Állásfoglalás Impresszum