2019. November 20.
dvdX Forum
     
Főmenü arrow Program leírások arrow Cikkek, Szoftver tesztek arrow Holografikus médium (Holo-Disk)
Szavazás
Miből szeretnél többet a honlapon?
 
Holografikus médium (Holo-Disk) Nyomtatás Email
Olvasóink értékelése: / 3
ElégtelenKitűnő 
Írta dvdX   
2007. December 04.

Holografikus médium (HoloDisc): 500 GB egy 50 rétegű DVD-n

500 Gigabájt egy 50 rétegű DVD-n

Több évtizedes kutatómunka eredményeképpen piacra kerülhetnek az első holografikus archiváló rendszerek.

 

 

AzInphase nevű amerikai vállalat még az idén megkezdi a holografikus archiváló rendszerek sorozatgyártását- 2008-ra pedig már az újraírható változatot ígéri. A Blu-ray és a HD-DVD volt a kezdet: A HD-DVD-re és a Blu-ray-Diskre csak néhány réteget lehetett egymásra írni, ezzel szemben az új holografikus médiumra ennél sokkal többet.

A TU Berlin az optikai adattároló legújabb generációján dolgozik. Az Európai Bizottság támogatásával az egyetem Optikai Technológia (OptTech) munkacsoportja a Microholas projektkeretén belül megtervezett és létrehozott egy olyan újfajta rendszert, amely egy CD-ROM nagyságú lemezen 500GBytemennyiségu adatot képes tárolni.

Az információtechnológia fejlődésével, különösen az egyre modernebb házi szórakoztató berendezések megjelenésével, egyre nagyobb tárolókapacitással bíró rendszerekre van szükség. Eddig az adatokat csak egy CD-ROM vagy egy DVD lemez felületén tárolták. A hologramra a tároló közegmélységének megfelelő adat mennyiséget lehet több szintben felvinni, úgyszólván “egymásra halmozni”. Ezért ez a rendszer egy hagyományos lemeztároló kapacitásának a többszörösével rendelkezik. Ilyen teljesítményre az eddig alkalmazott technológiák nem képesek.

A berlini kutatók továbbra is a jól bevált Blu-Ray és HD-DVD technológiát, azaz a lézersugaras megoldást alkalmazzák az adatok felvitelére és leolvasására. Az új lemezek mérete megegyezik a mindenkor érvényben levő ipari szabványnak megfelelő lemez mérettel. Tehát még a lemez méretén sem változtattak a kutatók. A különbség“csak” annyi, hogy az új médium sokkal több rétegben, “mélyebben” írható.

 

 

A TU Berlin fiatal kutatóinak egyéb tervei is vannak a közel jövőre nézve: egy komplett holodisc szerkezetet szándékoznak létrehozni, amely 1.000GByte adatot tudna egyetlen lemezen tárolni. Az új projekt iránt nagy az érdeklődés a világvezető optoelektronikai konszernjei részéről. A holográfia - amely lényegében egy lézer által előállított háromdimenziós képet jelent - története az 1960-as években kezdődött. Az információ holografikus tárolása akkor tud elterjedni, ha széles körben megfizethető lesz. Ahhoz pedig egy kedvezobb árujú és precízebb lézertechnológia alkalmazására van szükség.

 

 

 

A rögzítés alapelve: egy lézersugár fényétkét sugárra osztják. A jelátvivő sugárra, ami az adatokat továbbítja, és a referencia sugárra. A hologram akkor keletkezik, amikor a két fénynyaláb a tároló közegen belül találkozik. Azon a ponton, ahol a referencia sugár és az adathordozó sugár találkozik, a hologramot rögzítik a fényérzékeny adathordozóra. Akkor történik kémiai reakció, ha az adathordozó sugár találkozik a referencia sugárral, így tárolják el a hologramot, a hordozó anyagkémiailag reagál, az információtárolásra kerül.

Ha a referencia sugár hullámhosszát vagy beesési szögét megváltoztatják, akkor ugyanarra a helyre további adatok kerülhetnek fel. Az Inphase által kifejlesztett médium egy 1,5 milliméter vastagságú 130 milliméter átmérőjű polimer korong.

Hogyan működik a holografikus szkenner?

A gyártó eddig egy 300 gigabyte kapacitású tároló médiummal és a hozzátartozó meghajtóval rukkolt elő. Az adattároló ára 180 dollár, a meghajtó ma még 18.000 dollárba kerül. „Az újraírható média kifejlesztésén még dolgozunk, úgy gondoljuk, hogy 2008-ra lesz belőle késztermék. Minden tőlünk telhetőt elkövetünk, hogy ezt a határidőt tartani tudjuk“ - nyilatkozta a Kevin Curtis, az Inphase vezető fejlesztője.

A vállalat több kisebb, mobiltelefonokba, PDA-kba és MP3 lejátszókba beépíthető változatokon is dolgozik. Egy Holo-Disk akkora, mint egy postai bélyeg, mégis 25 gigabyte befogadó képességű. Ez a tárolókapacitás több mint 6.000 zeneszám elraktározásához elegendő. De az Inphase még mindig csak a munka elején tart. „Ez a projektünk több évig is el fog tartani “ - mondta Curtis. A kék lézert a Blu-Ray-ekben és a HD-DVD-kben is alkalmazzák. Ezek a készülékek két-három éven belül nagymennyiségben és kedvező áron már hozzáférhetők lesznek. Más holografikus tárolási módokkal szemben ennek az eljárásnak, azaz előnye, hogy a megfelelő lejátszóval a Blu-Ray-, HD-DVD-, DVD-és CD médiát is gond nélkül le tudják játszani. A holografikus archiválás első felhasználási területei közé az olyan nagy adatmennyiségek tárolása tartozik, mint könyvtárak vagy cégek adatbázisai. De az újfajta tároló multimédiás alkalmazásokhoz is kiválóan alkalmas.

 

Az adatok letárolása a mai merevlemezes megoldáshoz képest tovább tart, viszont a holografikus memóriák nagyon gyorsan kiolvashatók.

A többi rendszerrel összehasonlítva, a holografikus tárolási mód sokkal biztonságosabb. Ez is növelni fogja a rendszer elfogadottságát. A rendszer további előnye még a hosszúeltarthatóság. A kutatók szerint a fénnyel íródott lemezek 100 évig tarthatók el anélkül, hogy egyetlen adat is elveszne róluk. A mágnesszalagok 30 - 50 évig maradnak meg. Az így archivált adatokat időnként át kell másolni, ami a professzionális felhasználók részéről komoly ráfordítást igényel.

Hamarosan az egy terabyte is lehetséges lesz

A médium 2. generációja már 800 GBytebe fogadó képességű lesz és a Roadmapszerint 2008. év végén fog megjelenni.

A 3. generációt képviselő terabyte modellmegjelenését 2010. közepére tervezik.

Az új készülékek bevezetését nagyban megkönnyíti az a tény, hogy az újtechnológia kompatibilis a jelenleg elterjedt HD- és DVD rendszerekkel.

A holografikus lemezek írására és olvasására alkalmas készülék HD-DVD-ék, Blu-ray-Disc-ek, DVD-k és CD-k írására és olvasására is használható. 

A készülékméretei és súlya hasonló, mint a jelenleg használatos készülékeké.

 

 

 

 

 

 

 
< Előző   Következő >

JVC Samsung Sony Toshiba Vestel LG Acer Panasonic Philips 3D szemüveg
Támogasd PayPal-en dvdx.hu honlapot

Írd be az összeget:Támogasd a fejlesztéseket, hogy hatékonyabb, és jobb legyen a dvdx.hu honlap.

Köszönjük! Részletekért kattints IDE!Ma 2019. 11. 20, szerda, Jolán napja van.
Holnap Olivér napja lesz.
Legújabb letöltések
Jun.08
Downloads
FileClone2go Free Video Converter 1.3.8
May.28
Downloads
FileSony Vegas Pro 8.0c HUI
Mar.12
Downloads
FileSony Vegas Pro 8.0a HUI
Dec.12
Downloads
FileDVD Shrink v3.2.0.15 hu portable
Aug.15
Downloads
FileWinamp v5.541
Legtöbbet letöltött fájlok
Jan.07
Downloads
File iconDVD Shrink 3.2 hu
36090
Mar.06
Downloads
File iconFree 3GP Video Converter 2.4.5.1 hu
33061
May.08
Downloads
File iconDivxToDVD 0.5.2b
30642
Mar.12
Downloads
File iconSony Vegas Pro 8.0a HUI
29542
Apr.06
Downloads
File iconVegas 7.0 HUI
21883
Legtöbbet nézett leírások
dvdX Fórum Belépés
Felhasználónév

Jelszó

(C) 2007 dvdX Tippek-Tükkök - Minden jog fenntartva!   HonlaptĂ©rkĂ©p Lap tetejĂ©re
Impresszum Kapcsolat Jogi Állásfoglalás Impresszum