2020. May 26.
dvdX Forum
     
Főmenü arrow Program leírások arrow DVD szerkesztés arrow Sony DVD Architect 2.0
Szavazás
Miből szeretnél többet a honlapon?
 
Sony DVD Architect 2.0 Nyomtatás Email
Olvasóink értékelése: / 32
ElégtelenKitűnő 
Írta dvdX   
2006. May 24.

Sony DVD Architect tutorial

A képekre kattintva, nagyobb méret!


Bevezetés

Hogy kezdjünk bele agy fim szerkesztésbe, ha nem vagyunk elég profik a dvd szerkesztésben, és nem szeretnénk egyből a legbrutálisabb programmal kezdeni. Szerintem a leg kézenfekvőbb megoldás csak is a DVD Architect lehet. Miért ez a program a legjobb erre? Mert elég jó a menü, illetve a film szerkesztése, ezen kívül a legegyszerőbb a kezelése a dvd gyártó szoftverek között. Film formátumok között a dviX-et és az Xvid-et felejtsd el, nem ismeri a szoftver.

Lényeg, hogy mielőtt bele kezdünk a dvd gyártásba, mérjük fel miből dolgozunk.

  1. példa: csak egy video file-ből/avi, mpeg/, és felirat file-ból/sub/
  2. példa: kész videó file-ból/m2v/, kész hang file-ból/ac3, és felirat file-ból/sub/

Én a 2. példát fogom most megmutatni, ami egy kicsit bonyolultabb, de gyorsabb a menetideje.

Film, hang, felirat beimportálása

 
 
A project elején én általában a /File->New/”Single Movie” funkciót állítom be.
 
 
 
 
Utána állítsd be a ”film video format” funkciót, ez általában PAL (720x576). És persze a ”audio format ” funkciót, ami AC-3 Stereo, vagy AC-3 5.1 Surround lehet. Itt bele lehet állítani azt is, hogy ez legyen fim az alapértelmezett projectje. ”Start all new projects with these settings”, ezt pipáld ki, ha lényeges ez az opció!
Itt bejön az az ablak, hogy ”Open Media”, keresd meg az m2v file-odat /lényeg, hogy ”All Files”-en legyen a fájl típus/. Amikor be húzza a video file-odat ne ijedj meg eltarthat több percig is ez a művelet /nem fagyott ki a géped/. Ha kész van mentsd el a projectedet. Ha meg vagy, be kell húznod az ac3 file-t is, az Explorer-ból áthúzod az ”audio” csíkba. Itt szintén analizálni fog amit meg kell várnod. Be tudod állítani a hangsáv nyelvét is az audio sávban, a hangszóró melletti fülön. A hangszóró gomb arra szolgál, hogy éppen melyik hangsávot hallgasd éppen lejátszás módban.
 
 
 
 
 
A felirat beimportálása az audio hangsáv alatt az üres mezőre nyomj egérrel egy jobb gombot, és ”Insert Subtitle Track”. Itt szintén be tudod állítani nyelvet, ahogyan az audio sávban megtetted. Itt pedig a nyelv melletti ”T” gomb arra szolgál, hogy melyik feliratsáv menjen lejátszás módban. Tehát a feliratot úgy tudod behúzni, hogy a Subtitle-re nyomsz egérrel egy jobb gombot, és ”Import Subtitles…”-el behívod a sub file-t. Még egy lehetőség a felirat berántására, hogy egyszerűen áthúzod mint az ac3 file-t Ha feliratod nem szívja be a DVD Architect, át kell konvertálnod Subtitle Workshop-pal  SonicDVD Creator /sub/ formátumba. Sajnos kevés felirat formátumot ismer a szoftver, de ez elnézhető neki professzionalizmusa miatt.
Természetesen be tudsz hívni több hang, illetve felirat sávot, és ezekkel ugyanígy jársz el, mint fent leírtam.
 
 
 
 
 
Feliratok beállításai
 
 
 
 
A feliratsávban a ”T” gomb benyomásával aktívvá tesszük a feliratot, hogy lássuk azt a visszajátszási ablakban. Kiválasztunk egy felirat kockát, aminek hosszabb a szövege mint a többié, majd a jobb szélső +, - gombokkal felnagyítjuk amekkora nekünk optimális. A visszajátszási ablakban rákattintunk a feliratra, és az ”Edit Text”-re klikkelve javíthatunk a feliraton, persze csak ha akarunk.
 
 
 
 
Az ”Edit Text” gomb melletti gombokkal /balra haladva/ tudjuk beállítani a felirat helyzetét a téglaalap kereten belül, persze ezt a téglaalapot oda húzzuk a képernyőn, ahová csak akarjuk. Ezek melletti ”O” gomb a felirat alapterületén változatja az átlátszóságot. Mellette a betű dőltségét, vastagságát, méretét és típusát állíthatjuk be. Általában a betű mérettel szokott gond lenni. Például, ha nagyobb a méret és kilóg a képből a felirat, nem engedi tovább konvertálni a program projektet. Általában a méret 20-tól 26-ig nyerő.
 
 
  

Utána, ha meg van a beállított feliratra nyomunk egy jobb gombot, és ”Apply Formatting to Selected Tracks”.

Ez a funkció ugyanilyenné konvertálja a többi feliratot. Természetesen ezt, műveletet annyiszor el kell végeznünk, ahány feliratsávunk van.

Fejezetek létrehozása

Egyszerű, ahol a számláló felosztás van /a felirat csík felett/ jobb gombbal nyomunk egy ”Insert Chapter”-t, a már beállított helyre

És ezt így csináljuk a többi fejezet kiosztásnál is, szépség szempontjából érdemes jelentre állítani a fejezeteket. Valahogy így néz ki.

Ha nem kell menü

Ha nem kell menü, először a fenti jobb kockában a ”Media Properties”->”End Action”-> füleket lekattintjuk, majd a ”Command” mellett „Link”-et ”Stop”-ra állítjuk. Másodszor pedig a ”Media Properties”->”Remote Buttons” fülön a ”Menü” mellett ”On”-ról ”Off”-ra állítsuk.

Így nem lesz ezzel kapcsolatban hiba üzenetünk a kitekerésnél.

Ha kell menü

Én most egy egyszerű menüt készítek, hogy meg lehessen érteni. Itt nem kell át állítani az előbb leírt ”Media Properties” alatti funkciókat.

Első lépésként a bal felső fehér kockában nyomjunk egy jobb gombot a lemez melletti projekt elnevezésre, ezután ”Insert Menu”-re, ami létre hozza a menünket.

Kétszer kattints a ”menu 1 (Page1)”-re , ezáltal belépünk a menüszerkesztés funkcióba . Kép anyagnak használhatunk mpeg, avi, jpeg, bmp, stb. formátumot, vagy esetleg dolgozhatunk a gyárilag előkészített menü anyagokból /Explorer mellett ”Themes”, ”Buttons”, ”Backgrounds”/.
Ha egy mozgófilmet tesszünk a menü alá ugyanúgy át húzzuk  mint az előbbiekben /lásd. hang beimportálása/. A hangot pedig úgyszintén, ami lehet, wma, wav, stb.
Kész anyagokból is dolgozhatunk amit a Sony szponzorált nekünk, ezeket előhívhatjuk az ”Explorer” melletti ablakokból.
Például a ”Backgrounds”-ból áthúzzuk a visszajátszási ablakba a képet, vagy a képre kétszer kattintuk, így bejön az alapfelületünk amin majd dolgozunk. Ezen látsz egy ”menu 1” feliratot amit átjavíthatod, ha rá böksz az egérrel egy bal gombot. Itt szintén megjelenik egy tálca a visszajátszási ablak alatt, ahol be tudod állítani a menüd fejlécét.

Utána kiválasztod a gombokat amit használsz majd a menü alatt /”Buttons”/.Ezeket könnyedén csak át húzod a visszajátszási ablakba. Én egy Play gombot és egy Fejezetek gombot csináltam.

Utána meg csinálod a fejezetek menü funkciót. Ez úgy néz ki, hogy a jobb oldali fehér kockában nyomsz egy jobb gombot a video-ra, és utána pedig egy ”Insert Scene Selection Menu” funkciót nyomsz az egereddel.

Utána bedob egy kis ablakot, és itt be tudod azt állítani, hogy mennyi menü lapra ossza a fejezeteket, és hogy mi legyen a neve a fejezet menüdnek. Én perfekt csak egyre osztom ki, tehát csak szimplán nyomok egy ok-ét.

Természetesen a fejezet menüd alatt szintén berakhatsz hang, és kép anyagot amilyet csak akarsz, ez ugyanúgy működik mint az előbbi menüdnél.

A gomboknál áttudod írni a megnevezéseket, ha rákattintasz és a visszajátszási ablak alatt lévő ”Edit Text”-re ,és innen már tudod/méret, szín, stb./.

Most jön a gombok utalása, ez azt jelenti, hogy egy adott gombnak meg van a funkciója, mit kell csinálnia. Természetesen ezt neked kell megmutatni az DVD Architect –nek.

Most ezt próbálom leírni, remélem érthetően. Aki már szerkesztett weboldalt annak nem kell magyaráznom mi is ez valójában. Tehát, visszamész a Főmenüdbe, ahol a ”Play” és ”Fejezetek” gomb volt. Itt rá kattintasz pl. a ”Play” gombra, és a jobb felső sarokban a ”Button Properties”->”Action”->”Destination”->”És a filmed neve, nekem video”.

Itt írok egy kis jelmagyarázatot a ”Button Properties”->”Action” funkciókra:

- Command - Itt mutatod meg, hogy mit csináljon a gomb, én itt ”link”-elek.

- Destination – Itt választod ki, hogy hova mutasson a gomb /pl. video/

- Destination chapter – Melyik fejezettől kezdje a filmet.

- Set audio stream – Melyik hangsávval induljon a film.

- Set subtitle stream - Melyik felirattal induljon a film.

Ezután a ”Button Properties”-> ”Highlight”-> ”Style”-> ”Mask overlay”. Ez azért kell, hogy a gombod mikor rajta állsz lejátszás alatt, ne legyen csúnya kocka alakú /próbáld ki milyen, ha nem állítod be. Preview(F9)/.

A fejezetek gombot természetesen ráutalod a fejezetek menüre, és itt is beállítod a ”Mask overlay”-t. A Fejezetek menü alatt a gombok már be vannak utalva, és ”Mask”-olva. Ez akkor történt amikor nyomtál egy ”Insert Scene Selction Menu”-t a Fejezet menü létrehozásakor.
Rengeteg funkció van még ebben kis ablakban. Például a ”Color set” funkció alatt a színekkel variálhatsz. A ”Remote buttons”-al a menük alatt gombokat tilthatod le a dvd távirányítóján.
Kész a menüd, ugye nem volt olyan nehéz. Próbáld ki a projectet, amit létre hoztál a visszajátszási ablak feletti ”Preview” funkció alatt.

 

Itt meg tudod nézni a filmed, hogy működik /play, stop, előre, hátra, stb./

 

    NE FELEJTSD EL!

Ha megvagy mindennel, ne felejtsd el a bal oldali ablakban beállítani, hogy a mivel indítson a film. Nyomj a főmenüdre egy jobb gombot és utána ”Set DVD Start”.

A film optimalizálása

Itt tudod megnézni, hogy minden rendben van-e a filmeddel, ” File”->”Optimize DVD”.

Be tudod állítani a film tömörítését, hogy ráférjen a lemezedre. És persze rá tudsz hangolni a konvertálási paraméterekre, mint pl. a hang, video sávok mivé legyenek /ac3, mpeg, stb./.

 

A film véglegesítése

 

Nyomsz egy ”Make DVD” funkciót ami a visszajátszási ablak felett helyezkedik el. Ezután ”Prepare DVD”. Ha van hibaüzeneted azt itt fogja kiírni neked, azt el kell olvasnod, és vissza kell menned arra részre, és ki kell javítanod. Csak akkor fog tovább menni ha nincs hiba!!!

Ne ijedj meg ha lesznek üzenetek, azok csak információk, hogy mit fog csinálni a konvertálás alatt.

 

Utána nyomd ”tovább”, és végig szalad a feliraton, hogy ki lóg a képből, vagy nem. Pontosan megmondja melyik az a felirat, még az idejét is megmutatja.
Ha ki lóg a képből, vissza kell menned és ki kell javítanod. Annak a  feliratnak kisebbre veszed a méretét, és utána újra ”Make DVD”->”Prepare DVD”-> ”Tovább”->és végül ”Befejezés”.

Ezután kitekeri neked a filmet egy mappába, amit érdemes DVDShrink-kel átdolgozni ISO file-ba. Aztán Nero Burning Rom-mal kiírni egy lemzre, és már nézheted is a filmet a dvd lejátszódban.

Tanácsok

01.Érdemes minden húzósabb műveletnél menteni egyet,   mert ha véletlen kifagy a géped elbukod amivel eddig szenvedtél.
02. Készíts elő mindent amivel dolgozol egy mappába, hogy át lásd miközben dolgozol.
03. A kimeneti ideiglenes mappát olyan merevlemezre állítsd be, ahol legalább 5-6 GB hely van /”Options”->”Preferences”->”Burning”->”Default prepare folder” és a ”Temporary files folder”.

 

04. Mielőtt letörlöd a projectedet, bizonyosodj meg arról, hogy tökéletes minden a kiírt filmeden.
05. Legelőször próbálj egy kisseb méretű filmen /100-300 MB/, hogy ne pazarold az idődet.
06. Érdemes a DVD Architect 2-őt használni, mert szerintem a 3-al problémák vannak a felirat összefűzésnél. Különben is a designon kívül semmivel sem különb /saját vélemény/.

 

Sony DVD Architect bemtató videóklipp letölthető ITT

 

Magyar kezelőfelületek a Sony DVD Architect programhoz: 

DVD Architect 3 Hungarian UI


DVD Architect 4.0 Hungarian UI

 


 

Sony DVD Architect leírás: dvdX
 
 

 

 
< Előző   Következő >

JVC Samsung Sony Toshiba Vestel LG Acer Panasonic Philips 3D szemüveg
Támogasd PayPal-en dvdx.hu honlapot

Írd be az összeget:Támogasd a fejlesztéseket, hogy hatékonyabb, és jobb legyen a dvdx.hu honlap.

Köszönjük! Részletekért kattints IDE!Ma 2020. 5. 26, kedd, Fülöp napja van.
Holnap Hella napja lesz.
Legújabb letöltések
Jun.08
Downloads
FileClone2go Free Video Converter 1.3.8
May.28
Downloads
FileSony Vegas Pro 8.0c HUI
Mar.12
Downloads
FileSony Vegas Pro 8.0a HUI
Dec.12
Downloads
FileDVD Shrink v3.2.0.15 hu portable
Aug.15
Downloads
FileWinamp v5.541
Legtöbbet letöltött fájlok
Jan.07
Downloads
File iconDVD Shrink 3.2 hu
36131
Mar.06
Downloads
File iconFree 3GP Video Converter 2.4.5.1 hu
33071
May.08
Downloads
File iconDivxToDVD 0.5.2b
30754
Mar.12
Downloads
File iconSony Vegas Pro 8.0a HUI
29566
Apr.06
Downloads
File iconVegas 7.0 HUI
21885
Legtöbbet nézett leírások
dvdX Fórum Belépés
Felhasználónév

Jelszó

(C) 2007 dvdX Tippek-Tükkök - Minden jog fenntartva!   HonlaptĂ©rkĂ©p Lap tetejĂ©re
Impresszum Kapcsolat Jogi Állásfoglalás Impresszum