2019. October 14.
dvdX Forum
     
Főmenü arrow Program leírások arrow DVD szerkesztés arrow PgcEdit - DVD menüszerkesztés
Szavazás
Miből szeretnél többet a honlapon?
 
PgcEdit - DVD menüszerkesztés Nyomtatás Email
Olvasóink értékelése: / 11
ElégtelenKitűnő 
Írta dvdX   
2010. July 05.

PgcEdit - DVD menüszerkesztés

Aki DVD menüzésre adja a fejét, több menüző közül is választhat. A kényelmi szempontok figyelembe vételével - melyekre itt nem térek ki, elég, ha elolvasod az előző két TMPGEnc-es cikket -, talán az egyik legjobb ilyen program a Pegasos Inc által készített authoring program, a TMPGEnc DVD Authoring...

Igen ám, de egy apróság engem rettenetesen zavar, amit a program rosszul állít be, miközben összerakja a DVD lemez anyagát. Ki tudja miért van ez így, most ezen változtatni fogunk.

A probléma az, hogy ha egynél több track - film, amit kiválaszthatsz a menüben - van a lemezen, bármelyiket is indítod el, hogy lejátssza a DVD lejátszó, mindig az első track-re áll vissza a menüben a kiválasztó. Ezt a kiválasztót nevezik Highlight-nak, így a továbbiakban én is így nevezem.

Tehát összeraktad a lemez anyagát, a program kiszámolta, már csak ki kéne írni DVD-re, de mi most nem ezt tesszük. Szükséged lesz a PgcEdit nevű programra, hogy egy kicsit átszabjuk a menüt, ahhoz, hogy mindig ugyan oda álljon vissza a highlight, amit utoljára indítottál el - vagyis ha a második filmet, akkor ha a menü gombot nyomod le, ha a film a végére ér, a highlight akkor a kiválasztott filmre, jelen példában a másodikra álljon vissza. Így egy kicsit profibb lesz a DVD-d.

Töltsd le a PgcEdit-et, majd indítsd el - lehet, hogy 15 másodpercet várni kell, amíg dolgozni tudsz vele az indítás után. Ha a számláló lenullázódott, katt a Remind me later gombra - jobbról a második.


Bejön a program, kismillió dologgal, melyekkel kapásból tönkre tudod tenni a még ki sem írt DVD alapanyagot. Ezért ha remeg a kezed, akkor mentsd el egy külön könyvtárba az alábbi részeit a lemezednek:

VIDEO_TS.IFO
VIDEO_TS.VOB
VTS_01_0.IFO
VTS_xx_x.IFO


Értelem szerűen az összes ifo kell, plusz a TS.IFO és a TS.VOB - ebben van a menü, de a többi is kell!


Vagy a File ---> Open DVD -re kattintva, vagy a bal felső DVD lemezre kattintva keresd ki a könyvtárat, amelyben a kiírandó, de most javítandó lemez állomány van - VIDEO_TS könyvtárra kattints és OK.

Szép látványban lesz részed:


Nem kell tőle megijedni, kigyomláljuk egy kicsit. A JumpSS előttig töröld az összes bejegyzést, de egyet hagyj meg, mert módosítjuk - vagyis összes, Pre Commands alatti bejegyzést töröld, ami így kezdődik:
SetGPRMMD és Set gprm.

Törölni úgy tudsz, hogy rákattintasz a Pre Commands alatti első bejegyzésre - SetGPRMMD -, az elkékül és a Delete gombot nyomkodod.


A példa alapján annyi maradt, hogy:
Set gprm(11) = (mov) 0
(JumpSS....) - nem írom ki.

Két katt a Set gprm(11)-re - vagy a bal alsó Edit Cmd gombra -, mire a Command Editor-ban találod magad. A számsort kell módosítani, ami jelenleg így néz ki:


Módosítsd le erre, úgy, hogy belekattintasz a 71-be és szépen végig írod.


Ha nem lenne világos, erről:

71 00 00 0B 00 00 00 00

írd át erre:

71 00 00 01 04 00 00 00

Ha módosítottad a számokat, Enter-t nyomj, majd az OK-ra kattints. (Fontos, hogy az OK előtt MINDIG az Enter gombot nyomd meg, különben hiába OK-ézol, nem jegyzi meg, mit csináltál!)

Nekem 32 másodperces a menüm és ez a TitleM alatt található. Erre kattints, majd zárd be a menü ablakot és kattints az első sorra

és Edit Cmd, mint előbb, ugyanis megint módosítani kell.

Ez van most itt -


Tehát ezt kell módosítani - ja, ezek hexadecimális értékek, a nulla az nulla és nem O betű:

46 10 00 00 00 0B 0B 0B

erre:

46 00 00 00 00 01 00 00

és ezt kell látnod, miután Enter-rel megerősítetted

OK-ézd le és töröld ki az alatta lévő sort, hogy csak a (SetHL_BTN)... kezdetű sorod legyen a Pre Commands alatt - a cell commands-ot nem bántjuk.


Most jön a favágós módszer! A példában 32 másodperces a menü és a 6b az 6 gombot jelent, ami 6 filmet takar. Beállítottuk, hogy a kiválasztó, vagyis a highlight értékét majd jegyezze meg a lejátszó és oda térjen vissza, arra a filmre (track-re), amit utoljára indítottál el. De még nem végeztünk, jön egy kis szívatás!

A menü alatt van egy rahedli sor, így kezdődnek, hogy VGMG , LU ... szépen kattintgasd végig és töröld ki a (JumpTT)... kivételével a bejegyzéseket, vagyis most ez van


És ez legyen, mindegyiknél

A példában 6 film szerepel, ezért a 9-dik dummitól nem kell törölgetni, helyette a VTSM1 Root-jában törölgesd ki a Set gprm(x) bejegyzéseket, a (JumpSS)... marad, vagyis:

... és törölgetés után:


Ha megvagy vele, akkor a menüt fogjuk kicsit módosítani - akinek nem látszik a program ikonsora, az a View-ban kattintson a Toolbar-ra és mindjárt előkerül egy fontos ikon, a zöld színű Menu ikon - jobbról a hetedik.

Állj rá a menüsorra - a példában

a bal oldalon a VMG, First Pgc alatt az a sor, melyben a (0:32) 6b szerepel. Rá egy katt, Close preview, majd katt a zöld menü gombra fent, az ikonsoron. A példában - nekem - ez jön fel:


A track-eket kívül felsorszámoztam, mert nem tudtam a track címeket, de ami a lényeg, hogy a track előnézeten belül is van egy szám, ez a gomb sorszáma. Alul lesz egy hosszú gomb, LinkPGCN felirattal. Most jön a lényeg! Ugye a képen látszik, hogy zölddel körbe van kerítve az első film. Jó, most katt a hosszú gombra alul, erre feljön ez:


Ami nekünk fontos, hogy átírjuk a számozást erről:

20 04 00 00 00 00 00 03

erre:

71 04 00 01 04 00 00 03

Ha átírtad, akkor ez fogad - Enter(!)


Ami nagyon fontos, az középütt, jobbra a value  és mellette a B, mint Button - vagyis melyik gombhoz rendeljük -, és bal alul a Jump to PGC melletti szám. Nagyon fontos! A TMPGEnc kicsit trükközik, az első track value 1024-het a PGC 3 tartozik, a második track-hez a value 2048 - ha a B-re kattintasz, a 2-est válaszd !, a PGC ekkor 4 és így tovább. A példában a 6-dik filmhez ez fog tartozni:


(Aki nem akar annyit írogatni, akkor az első track értékének Enter-ezése után a számsor melletti mínuszos gombot nyomja le, ott lesz egy Copy, arra katt, majd a második track-nél szintén mínusz gomb, Paste, csak ne felejtsd el átírni a value-t és a PGC-t, minden egyes track-hez! Track+2 lesz az aktuális PGC, gondolom ez már feltűnt és minden gomb 1024-gyel van szorozva - hogy miért, passz, de így működik a dolog.)

Elvileg már minden OK, de mégsem, mert nagyon trükkösen direkt elrontja azt a regisztert, amelyik tárolja, hogy melyik track-et választottad ki. Igen, megint törölgetni kell, tehát akkor favágó módszerrel a Title x-re kattintva a jobb ablakban mindent törölj ki, kivéve alul, a Cell Commands feletti bejegyzést, a (CallSS)... kezdetűt - piros nyilakkal megjelöltem, mindegyiknél mindet töröld, kivéve...


Így a legvégén a törléseknek mindegyiknél ez legyen:


Akkor próbáljuk ki, hogy rendesen működik-e így a beállításunk! Katt a First PGC sorra, majd a menüsorban a zöld menü gombtól jobbra a kötelező haladási irányokat mutató táblára kattints - egyenesen, vagy jobbra van rajta.

Bal oldalt lent, alul megjelenik egy kezdetleges irányító panelt, ami nekünk most jó lesz


A NextPB-t szoktam használni, de ha nem működne, tőle balra van egy eject gomb, azzal "mozgasd meg" a lemezt és NextPB... Ha leáll, semmi gond, megint NextPB, erre bejön a menü. Katt valamelyik track-re - nyilván nem az elsőre, de oda is kattinthatsz, majd Select - erre egy pillanatra bezöldül a track előnézeti képe és elindul a lejátszás és megint megáll. Katt a NextPB-re - vagy a Run-ra, de ennél végigrohan, nem kell NextPB-zni  - és végigpergeti a chaptereket - jobb alul láthatod -, majd megáll, de visszatért a FirstPGC-re.

Na jó, kattints megint a Run-ra és hol áll a highlight?Nekifutásból úgy ennyi lett volna ez az apró javítás. Persze ki lehet szúrni a nézővel, hogy ne tudjon tekerni előre-hátra, meg egyéb apróságok...

Külön köszönet a számsorokért Sz. József-nek, aki nélkül nem tudtam volna ezt a trükköt megcsinálni.

El ne felejtsd elmenteni a művedet Save DVD-re kattintva! A biztonság kedvéért próbáld ki VLC Player-rel, vagy a kedvenc DVD lejátszóddal, és ha úgy érzed, ok, írd ki.

(Ha nagyon nem bízol magadban, egy RW-s lemezre írd ki az immár kijavított anyagot és próbáld ki egy rendes, asztali DVD lejátszón.)

 

Két apróság, hátha valakinek jól jön!

Ha dual audio-s VOB-jaink voltak - hogy hogyan kell megcsinálni, például d.a.-s divx-ből visszaalakítani ConvertXtoDVD-vel. Nos, tegyük fel, hogy van egy dual audio-s VOB-okat tartalmazó kész DVD-nk, amin van angol felirat.

A cél az, mint az előbb, a highlight-os beállítás, plusz az, hogy bármelyik track-et indítjuk el, mindig a magyar szinkront adja be és kapcsolja ki a feliratot, ha azt előzőleg bekapcsoltuk valamelyik track lejátszása közben.

Eddig olvass vissza, ezt is még csináld meg

a módosítást, a FirstPlay PGC-ben:

71 00 00 01 04 00 00 00

(Nekem lesz egy FirstPlay Track is a lemezemen, ha neked nincs, nézd meg, hová ugrik a FP-ről - a (Jump(TT) Jump to Title x a lényeg, erre egyet kattints, akkor megmutatja, ez a példában a kékeszöld sáv bal alul.


Állj rá a Title x-re, majd a pre commands alatti részre módosítsd.

Ha nem lenne világos, ez legyen jobb felül - tehát a FirstPlay Track VTST-ben beírjuk, hogy melyik a default hangsáv és ne legyen felirat:

(SetSTN) Set Audio stream = 0 ; Set Sub-Picture Stream = 0, off

/ hexában: 51 00 00 80 80 00 00 00 /

Set gprm(3) = (mov) sprm (2:Sub-picture stream number)

/ hexában: 61 00 00 03 00 82 00 00 /

(Kiemeltem a fontos számokat, amit nem, azt tutira 00-ra kell átírnod!)

A post command alatti rész marad, így a FirstPlay Track után a menübe kerülünk. A menü beállítása mint előbb, az a sok törlés-másolgatás, plusz egy kevés.

A VTST x,x TTN x (pp:mm) Title X sorra kattints és... :

Ezt csúszkákkal is beállíthatod


Beállítottuk, hogy:

- mindig az első hangsáv szólaljon meg, függetlenül attól, hogy melyik hangsáv volt kiválasztva az előző lejátszás alatt - ha nem 0-ra állítod, hanem 1-re, akkor a második audiosáv fog hallatszani

vagy:

- hogy mindig az az audiosáv szóljon, melyet utoljára kiválasztottál, akkor az Audio melletti don't change-től balra lévő rádiógombot kattintsd be

és

- kapcsolja ki a feliratot, ha előzőleg bekapcsoltuk volna  - ha azt szeretnéd, hogy ne kapcsolja ki, akkor a Sub-picture melletti don't change-től balra lévő... ugye nem lesz nehéz

A többi track-nél is csináld meg, majd mentsd el a DVD-t, írd ki egy RW-re és próbáld ki egy asztali lejátszóval.
Elképzelhető, hogy a Divx-et is lejátszani tudó asztali DVD lejátszó magasról tesz rá, hogy kikapcsoltattad a feliratot, az akkor is bekapcsolja. Persze erre is van egy megoldás, de azt majd legközelebb.

A VLC Player nem lesz alkalmas a tökéletes lejátszásra, mert a FirstPlay track-kel nem foglalkozik - nem tudom, hogyan lehet rábírni, hogy mégis foglalkozzon vele. A Windows Media Player-je, jól lejátssza, csak annyi a trükk, hogy *.* legyen a file neve, akkor előkerülnek a VOB-ok, a VideoTS.IFO-t "nyisd" meg vele, akkor helyesen lejátssza a "DVD"-t.

Ugye nem felejtettél el menteni?


Üdv. Sheme
pcvilag.muskatli.hu

 

 
< Előző   Következő >

JVC Samsung Sony Toshiba Vestel LG Acer Panasonic Philips 3D szemüveg
Támogasd PayPal-en dvdx.hu honlapot

Írd be az összeget:Támogasd a fejlesztéseket, hogy hatékonyabb, és jobb legyen a dvdx.hu honlap.

Köszönjük! Részletekért kattints IDE!Ma 2019. 10. 14, hétfő, Helén napja van.
Holnap Teréz napja lesz.
Legújabb letöltések
Jun.08
Downloads
FileClone2go Free Video Converter 1.3.8
May.28
Downloads
FileSony Vegas Pro 8.0c HUI
Mar.12
Downloads
FileSony Vegas Pro 8.0a HUI
Dec.12
Downloads
FileDVD Shrink v3.2.0.15 hu portable
Aug.15
Downloads
FileWinamp v5.541
Legtöbbet letöltött fájlok
Jan.07
Downloads
File iconDVD Shrink 3.2 hu
36075
Mar.06
Downloads
File iconFree 3GP Video Converter 2.4.5.1 hu
33060
May.08
Downloads
File iconDivxToDVD 0.5.2b
30626
Mar.12
Downloads
File iconSony Vegas Pro 8.0a HUI
29537
Apr.06
Downloads
File iconVegas 7.0 HUI
21883
Legtöbbet nézett leírások
dvdX Fórum Belépés
Felhasználónév

Jelszó

(C) 2007 dvdX Tippek-Tükkök - Minden jog fenntartva!   HonlaptĂ©rkĂ©p Lap tetejĂ©re
Impresszum Kapcsolat Jogi Állásfoglalás Impresszum