2019. November 18.
dvdX Forum
     
Főmenü arrow Program leírások arrow DVD szerkesztés arrow Mpeg Video Wizard DVD
Szavazás
Miből szeretnél többet a honlapon?
 
Mpeg Video Wizard DVD Nyomtatás Email
Olvasóink értékelése: / 2
ElégtelenKitűnő 
Írta Vizuál   
2014. May 13.

Az MPEG Video Wizard (MVW) egy igen kellemes felhasználói felülettel ellátott, teljes értékű videoszerkesztő szoftver. Kezelésének elsajátításához elég egy délután. Igaz, nagyon sok szerkesztési lehetőség nem áll rendelkezésre, pont annyit tud, amennyi feltétlenül szükséges. Végül is mire lehet szükség? Például kivágni a felesleges képkockákat. Ez igen egyszerűen elvégezhető, még a kézikönyv sem kell hozzá.

Azután nem árt, ha a jelenetek közé valamilyen áttűnést tehetünk be. E tekintetben bőséges választék áll rendelkezésünkre.

Az "Effekt" ablakban a hagyományos átúszástól, a különféle push és wipe variációkon át egészen a 3D-s trükkökig mazsolázhatunk az áttűnések között. Ezek némelyikét még saját ízlésünkre is formálhatjuk. A trükköt egyszerűen be kell húzni a két klip közé.

A hosszát az egér segítségével szabályozhatjuk. Ha kész vagyunk, csak csapjunk rá a szóköz billentyűre, és máris láthatjuk az eredményt, mert -- minő meglepetés - a szoftver valósidőben lejátssza a trükköt. Igaz, a bonyolultaknál, főleg gyengébb gépek esetében kicsit szaggathat a lejátszás, de ez nem igazán zavaró ebben az esetben. Gondoljunk bele, hogy MPEG-ről van szó, nem kis feladat ez a processzor számára. Bár ne felejtsük el, itt nem igazi " realtime " lejátszásról van szó, hanem csak " realtime preview "-ról. Ezt a szoftver nem is arról szól.

A kotyvasztás közben jól jöhet, ha valamilyen feliratot is feldobhatnánk a mozinkra. Természetesen erre is van lehetőség, méghozzá nem is akárhogyan. A feliratkészítéshez be kell hívni a megfelelő modult.

A szöveg begépelése után annak összes lényeges tulajdonságát beállíthatjuk, például szín, méret, árnyék és (!) animálás. Sőt, nem csak szöveget, hanem grafikát, logót is készíthetünk. Ha kész, ki kell menteni, és a fájl automatikusan megjelenik a "Title" mappában. A szerkesztőlécre húzva azonnal látható a felirat vagy logó.

Projektünket tovább bonyolíthatjuk állóképek beszúrásával, vagy külső hang hozzáadásával is. Mindezt hihetetlenül könnyed és gyors működéssel támogatja a szoftver.

Ha kész vagyunk a munkával, annak gyümölcsét - természetesen -- szeretnénk DVD-n, vagy CD-n viszont látni.

Ennek érdekében az Export gombra kell kattintani, és íme, máris elénk tárul egy ablak, ahol megadhatjuk, hogy milyen (MPEG) formátumba kívánjuk az anyagot exportálni. Fájlt exportálni, és nem DVD-t, vagy CD-t írni. zet csak exportálás után tehetjük meg a Burn-égetésre kattintva ahol kiválasztve az előbbiekben mentett exportált fájlt és iro hardvert azt lemezre menthetjük.

Az exportáláskor érdemes tekintetbe venni a szoftver néhány fontos - ezzel kapcsolatos -- tulajdonságát. Először is csak azokat a részeket tömöríti újra, ahol valamilyen effektet, vagy feliratot stb. alkalmaztunk. Ez meglehetősen gyors mentést biztosít. Másodszor, ha mégis azt akarjuk, hogy az egész videót újratömörítse, ezt csak akkor érhetjük el, ha az eredeti MPEG bitrátájánál alacsonyabb értéket adunk meg. Ez - gondolom - logikus. Harmadszor, ebben a szoftverben nem igazán kifinomult az MPEG tömörítő. Nem azt mondom, hogy rossz, de ennél sokkal jobbak vannak, tehát ne akarjuk pusztán MPEG tömörítőként használni, mert csalódni fogunk. A minősége maximum átlagosnak tekinthető, a sebessége pedig, ha relatíve jó minőségre vágyunk, finoman szólva is csak csigalassúságú. Csak a példa kedvért, úgy állítottam be a tömörítőjét, hogy a mozgásvektorok 48x48-asok legyenek, ami nem egy nagy durranás, ennek eredményeképpen egy 30 másodperces mozit nagyjából 15 perc alatt darált le, egy 3 GHz-es procán. Ez gyakorlatilag 1:30-as sebességarány, ami kivárhatatlan, ráadásul a minőség - ahogy már említettem -- csak átlagosnak mondható, az eredetihez képest azért észlelhetően romlott. Ha VBR módot választunk, a végeredmény hossza megjósolhatatlan lesz, ami sok esetben igen komoly gond lehet. A szoftver szinte bármilyen videofájlt képes feldolgozni, tehát AVI is lehet a forrás, feltételezve, hogy a megfelelő kodek telepítve van, de nem szabad pusztán MPEG tömörítésre használni. Aki tehát - a cikk olvastán - azon gondolkodik, hogy beránt egy 15 megabites MPEG-et egy jó kártyával, vagy DV AVI-t használ forrásként, ebben a szoftverben megvágva, és az egészet újratömöríti DVD kompatíbilis fájlba, az borzalmasan nagyot fog csalódni. Hangsúlyozom, hogy ez a szoftver nem erről szól! Olyan MPEG-et toljunk be neki, amely már eleve olyan bitrátával lett tömörítve, hogy jó legyen a DVD, vagy Video-CD számára. Az a pár átúszás, vagy a feliratozás miatti újratömörítés nem fog különösebb traumát okozni sem a minőség, sem a kimentési sebesség szempontjából.

Hasznos kiegészítések

Az MVW-be belerakták azokat a hasznos kiegészítő funkciókat is, amelyekel a cég korábbi szoftvere is rendelkezik. Így például találhatunk egy MPEG stream demuxer és muxer modult is. Ennek segítségével szétszedhetünk elemi video- és hangfájlokra egy MPEG fájlt. Ez sok esetben igen hasznos lehet. Nem egy szoftver ugyan jó minőségű MPEG-et készít, de a muxolást elrontja, elcsúszik a hang a képhez képest. Ilyenkor érdemes az MVW-el szétszedni a fájlt, és újra összerakni, és lehet, hogy a szinkronhiba eltűnik. Arra is használható a szoftver, hogy kezelhetetlen muxolású fájlokat normális MPEG programfájlba konvertáljuk. Itt elsősorban az ún. MPEG-2 transport stream -re gondolok. A műholdas műsorsugárzás is ilyen szabványt használ. Lehet olyan kártyákat kapni, amelyek a sugárzott stream-et egy az egyben mentik a winchesterre, de az ilyen fájlok lejátszása sokszor okozhat gondot. Vagy a JVC gyártmányú HDV szabványú kamera is ebben a formátumban rögzít, a hozzá adott capture szoftver az adat érintése nélkül szippantja át a mozit a winchesterre. Az MVW szerkesztőlécére egyébként gond nélkül húzhatunk be ilyen fájlt, simán megbirkózik vele. Sőt, a szerkesztőlécen szinte bármilyen formátumú fájlt használhatunk vegyesen, egyszerre, a szoftver exportáláskor mindegyiket a megadott kimeneti formátumra konvertálja. Ekkor persze hosszú konvertálási időre lehet számítani.

Vizuál (filmkonvertalo fórum)

 
< Előző   Következő >

JVC Samsung Sony Toshiba Vestel LG Acer Panasonic Philips 3D szemüveg
Támogasd PayPal-en dvdx.hu honlapot

Írd be az összeget:Támogasd a fejlesztéseket, hogy hatékonyabb, és jobb legyen a dvdx.hu honlap.

Köszönjük! Részletekért kattints IDE!Ma 2019. 11. 18, hétfő, Jenő napja van.
Holnap Erzsébet napja lesz.
Legújabb letöltések
Jun.08
Downloads
FileClone2go Free Video Converter 1.3.8
May.28
Downloads
FileSony Vegas Pro 8.0c HUI
Mar.12
Downloads
FileSony Vegas Pro 8.0a HUI
Dec.12
Downloads
FileDVD Shrink v3.2.0.15 hu portable
Aug.15
Downloads
FileWinamp v5.541
Legtöbbet letöltött fájlok
Jan.07
Downloads
File iconDVD Shrink 3.2 hu
36086
Mar.06
Downloads
File iconFree 3GP Video Converter 2.4.5.1 hu
33061
May.08
Downloads
File iconDivxToDVD 0.5.2b
30642
Mar.12
Downloads
File iconSony Vegas Pro 8.0a HUI
29542
Apr.06
Downloads
File iconVegas 7.0 HUI
21883
Legtöbbet nézett leírások
dvdX Fórum Belépés
Felhasználónév

Jelszó

(C) 2007 dvdX Tippek-Tükkök - Minden jog fenntartva!   HonlaptĂ©rkĂ©p Lap tetejĂ©re
Impresszum Kapcsolat Jogi Állásfoglalás Impresszum