2024.04.23.
dvdX Forum
     
Fömenü arrow Program leírások arrow DVD alapok arrow Képméret arányok








Szavazás
Miböl szeretnél többet a honlapon?
 
Képméret arányok Nyomtatás Email
Olvasóink értékelése: / 12
ElégtelenKitűnő 
Írta: dvdX   
2006.05.21.
Képméret arányok

A DVD video stream 720x480-as képmérettel rendelkezik. De 720/480 = 1 .5 , amely egy lehetetlen képméret arány egy filmnek. És mi van a teljes képernyovel, a széles-vászonnal, anamorph képpel, stb.

Sok ember nincs tisztában ezekkel a dolgokkal és nem biztos abban, hogy hogyan kell átméretezni. Ez a cikk megpróbál választ adni ezek közül néhány rejtélyre.

DAR – azaz, hogyan nézzen ki egy DVD megfeleloen

Minden MPEG-2 video stream-nek megvan a saját DAR (Képernyo méretarány) jele. Ez a jel mondja meg a lejátszónak, hogy milyen fajta képernyore kódolták el az adott streamer . Négy érték van: 1 :1 , 4:3, 16:9 és 2.11:1. Az elso és az utolsó nem valami lényeges, mivel nincs olyan tévé, amelyik ilyen méretaránnyal rendelkezne. A 16 :9-es DAR-ral rendelkezo videókat 16:9-es TV-kre tervezték, de ez nem azt jelenti, hogy nem játszhatóak le 4:3-as TVn . Ugyanez vonatkozik a 4 :3-as DAR-ra is.

Most nézzünk meg egy példát: Austin Powers : Szõr Austin Powers . Mivel ez egy NTSC lemez a video stream felbontása 720x480( a PAL lemezeknek 720x576. Minden magyarázat ebben a cikkben felhasználható ezekre a streamekre , is, de az átméretezésnél a függoleges méret 576 legyen). Ezen a lemezen a filmnek két változata is megtalálható: a szélesvásznú valamint a sima. A sima (a lemezen fullscreennek (teljes képernyosnek) hívott az általános 4 :3 TV-re van, ahol a kép betölti az egész képernyot, míg a szélesvászon ebben az esetben 16:9-et jelent. A szélesvásznú kifejezést nem ajánlatos használni ebben az értelemben, mivel 2 fajta szélesvászon típus is van: letterbox-szélesvászon és anamorphic szélesvászon , mind a kettot megmagyarázza a cikk kicsit lentebb. A rippelés után töltsd be a szélesvásznú VOBokat a DVD2AVIba és egy hasonló képet fogsz kapni:

Ez egy kicsit furcsán néz ki, nem igaz? Valóban, hiszen ez egy 720x480-as felbontás, aminek a képaránya 1 :1 .5, holott a filmnek eredetileg 1:1.85-ös a képaránya.

Ha megnyomod az F5-öt, a statisztika ablak megmondja neked, hogy ez egy 16 :9-es stream .

Amikor megnézed a filmet egy szoftveres DVD lejátszóban a következohöz hasonló képet fogsz kapni:

Ez már jobban néz ki, nem igaz? Az emberek többé nincsenek összenyomva, nem vékonyak, és úgy néznek ki, mint ahogy nagyképernyon kinéztek. Mi történt? A stúdió egy anamorf szélesvásznú átalakítást végzett. A filmet levették a kameráról(ahogy a bal oldalon látszik), majd vízsztintesen összenyomták, hogy ráférjen a dvd felbontására (elso kép). Ezután beállítoták 16 :9-re a képarány (DAR) jelet, amely megmondja a lejátszónak, hogy újra nyújtsa szét a képet. Matematikailag ez a következoképpen néz ki: Van egy 720x480-as MPEG-2 streamünk . Ha megszorzod a függoleges felbontást a képaránnyal ( 480*16/9=853==~850), amely megadja a vízszintes felbontását a megfeleloen széthúzott filmek.

Tehát a 720x480-as stream vízszintesen 850x480-ra lesz széthúzva lejátszás közben. Ez teszi lehetové, hogy a DVD teljes függoleges felbontását használjuk, amely maximális minoséget nyújt.

Amikor Pc formátumba kódolunk( pl DivX ), eloször szét kell húzni a képet, aztán lehet átméretezni az általunk kívánt felbontásba (ez megfelelne egy 1:1-es DARral rendelkezo filmnek). Az asztali lejátszók VCD vagy SVCD formátuma esetén más a helyzet, hiszen ezeknek nincs DAR jelzésük (4 :3 vagy 16:9, ahol az utóbbi nem mindegyik ismert lejátszón fog muködni). Akkor lássuk mit kell tenni. Az elso lépés, hogy megtudjuk a megfelelo képarányát a DVD felbontásnak. Hogy ezt megtehessük a képnek a következoképpen kell kinéznie:

Hasonlítsd ezt össze az elso, valamint a második képpel. Láthatod, hogy ugyanaz a felbontása mint az elsonek, de ugyanolyan(jó) képaránya van mint a másodiknak. Ez a folyamat, amikor veszünk egy képkockát és DVD felbontásba teszük , megtartva a megfelelo képarányt az úgy nevezett letterboxing . Amint az látszik kevesebbet használunk a rendelkezésre álló függoleges felbontásból. Ez ideális a 4:3-as TVkre , mivel a kép megjelenítheto úgy ahogy van, ellenben, 16:9-es DVD esetében a lejátszónak eloször ezt a letterboxing átalakítást kell végrehajtania(amely magában foglal egy csekély ámde nem feltuno minoségromlást). Ha nem megfeleloen állítottad be a DVD lejátszódat (4:3 TV= állítsd a TV formátumot 4:3, vagy 4:3 letterboxedra , 16:9 TV: állítsd a formátumot 16:9-re), akkor nem lesz letterboxolás és a kapott kép olyan lesz mint az elso képen.

Amit fontos itt megjegyezni az az , hogy a lejátszó letterboxolást végez a 16 :9-es lemezen, ha 4:3-as TVn nézed. Mikor ilyen streamet kódolunk VCD vagy SVCD-be , ez a folyamatot szintén meg kell tenni. Sajnos az egyetlen kódoló amely támogatja a DAR megválasztását, az a TMPG (válaszd ki a forrás képarányát a haladó beállításokban( advanced settings ) és a video arrange mode-ot teljes képernyore, a képarány megtartása mellett). Amikor nem TMPG-t használasz más módszerrel kell megoldani a megfelelo letterboxolást . Egy megoldás lehet a VirtualDub , ahol kisebb felbontásra méretezel át, mint a cél felbontása, és ezek után fekete sávokat adsz hozzá. ( ennélfogva az átméretezési paraméterek a CCE guideban kissé furcsának tunhetnek elsore).

Vannak DVDk , amelyeknek 4 :3-as a DARja , de mégis szélesvásznú képet tartalmaznak. Valójában ezek letterboxed szélesvásznak . Ezeket a DVDket az elobb elmagyarázott mód szerint készítették. Amikor ezeket a DVDket 16:9-es TV-n nézed a képet vízszintesen és függolegesen is szét kell húzni, amíg egy anamorphic szélesvásznú képnél csak vízszintesen kell széthúzni , amely ezáltal nagyobb függoleges munkateret ad, ezáltal jobb minoségu képet is. A DVD korszak kezdetén a letterbox szélesvásznú átalakítások nagyon népszeruek voltak , különösen az Amerikai stúdiókban, amíg Európában a 16:9-es TVk népszerubbek, és ezért ez volt a szabvány a kezdetektol. Szerencsére most már a DVDk 16 :9-ek , és csak néhány makacs rendezo és pár szegény stúdió utasítja el a 16:9 átalakítást.

Azt már talán tudhatod, hogy a VCDnek és az SVCDnek a felbontása nem 4 :3 annak ellenére, hogy a DARjuk 4:3. De az SVCD 480x480 és ha végzel egy kis számítást a fenti szabály szerint(480*4/3=680), akkor a kimeneti felbontás 640x480, amely megfelel a 4:3nak. A video vízszintesen összenyomva tárolódik a lemezen, és lejátszás alatt terül csak szét. Tehát ha egy teljes képkockát kiszedsz az (S) VCD-rol , akkor nem lesz megfelelo a képarányam tehát ugyanaz a helyzet mint a DVDvel .

Fontos dolog fejben tartani azt, hogy a Windows Média Lejátszó általában nem tud a DAR-ról (ez függ attól, hogy milyen MPEG-2 szuru van installálva), ezért elofordulhat, hogy az SVCD MPG-t 480x480-ban játsza le, és összenyomottnak tunik. De aggodalomra nincs ok. A SVCD lejátszók rendesen ki fogják nyújtani és megfelelo képarányt fognak biztosítani.

Pan & Scan átalakítások

Vessünk egy pillantást a video történelmének egy szomorú epizódjára: mivel sok TV manapság még mindig a 4 :3 formátumot használja, sok filmet pan&scan másolatokban adnak ki, más szóval: Betöltik a teljes képet. 16:9-es TV tulajdonosok gyulölik a 4:3-as filmeket teljes szívükbol, és remélem miután ezt elolvasod soha többé nem veszel ilyen silány átalakításokat, mert ezek teszik tönkre a videozást . Szerencsére a DVD korban ezek egyre rikábban fordulnak elo, annak köszönhetoen, hogy a DVD egyre közkedveltebb lesz és kölcsönözni is lehet már.

Nézzük meg mégegyszer a forrásunkat.

A pan&scan átalakításnál az történik, hogy a forrás képkockának( amelynek 1:1.33 vagy 4:3 képaránya van) egy részét levágják. Ezt a piros négyzet szimbolizálja a képen. Az „ablak” nem fixált de rugalmas. Tehát amikor a színész átmegy a jobb oldalra az ablak követni tudja ot egy bizonyos fokig. Ez a pan ( horpasztás ) része a pan&scannek . Bizonyos esetekben az ablak rá is közelíthet a framere , ez a scan .

Amint az látható a képekbol a pan&scan átalakítások rengeteg részét elveszik a képnek és elrontják a rendezo elképzelését arról, hogy nézzen ki a film.

 

 
< Előző   Következő >

JVC Samsung Sony Toshiba Vestel LG Acer Panasonic Philips 3D szemüveg
Támogasd PayPal-en dvdx.hu honlapot

Írd be az összeget:



Támogasd a fejlesztéseket, hogy hatékonyabb, és jobb legyen a dvdx.hu honlap.

Köszönjük! Részletekért kattints IDE!



Ma 2024. 4. 23, kedd, Béla napja van.
Holnap György napja lesz.
Oldalainkat 2 vendég böngészi
Legújabb letöltések
Jun.08
Downloads
FileClone2go Free Video Converter 1.3.8
May.28
Downloads
FileSony Vegas Pro 8.0c HUI
Mar.12
Downloads
FileSony Vegas Pro 8.0a HUI
Dec.12
Downloads
FileDVD Shrink v3.2.0.15 hu portable
Aug.15
Downloads
FileWinamp v5.541
Legtöbbet letöltött fájlok
Jan.07
Downloads
File iconDVD Shrink 3.2 hu
36269
Mar.06
Downloads
File iconFree 3GP Video Converter 2.4.5.1 hu
33130
May.08
Downloads
File iconDivxToDVD 0.5.2b
30990
Mar.12
Downloads
File iconSony Vegas Pro 8.0a HUI
29611
Apr.06
Downloads
File iconVegas 7.0 HUI
21906
Legtöbbet nézett leírások
dvdX Fórum Belépés
Felhasználónév

Jelszó

(C) 2007 dvdX Tippek-Tükkök - Minden jog fenntartva!   HonlaptĂ©rkĂ©p Lap tetejĂ©re
Impresszum Kapcsolat Jogi Állásfoglalás Impresszum